Redevelopment 2020

St Andrews sunshine smallOur beautiful and unique venue in St Andrew’s Church has been at the heart of our Community for almost 150 years. To celebrate this milestone in 2020 we are aiming to redevelop the space to create a warm, safe, accessible, practical and beautiful building, fit for the 21st Century. We want our venue to be:

  • Comfortable throughout the year
  • Accessible for all visitors
  • Safe for everyone using the building
  • Adaptable for the needs of the next generation
  • Sustainable into the future

But we need your help to make it a reality!

We have launched an exciting project to raise funds for this redevelopment. Members of the St Andrew’s Church are already working hard to fund raise and apply for Grant Making Trusts, but we would like to involve our Arts Centre Community too.

If you have ideas for fundraising, or access to any pots of money for Community buildings or you would like to donate, we would be hugely grateful. If you know of others in our town who love this building as we do, please share our vision with them.

There will be a link to an online giving page here COMING SOON

At any event come and ask a member of staff about the redevelopment but here is a summary of the plans:

Flooring

FlooringThe current floor is unfit for purpose.  The parquet flooring is lifting making it unsafe for all

The new ceramic tiles will be non-slip and a safe surface for all the activities which take place

 

HeatingUnderfloor heating

The present heaters are on the walls and are noisy and ineffective, heating the side aisles which are largely unused

Underfloor heating will warm the whole of the church.  Over time this will have the flexibility to be fuelled by ecological, sustainable means

Accessibility

StageThe current stage does not provide access for everyone

By adding a ramp to the new, much bigger stage, which will then flow into the areas behind, we will be able to welcome everyone.

Stage plan

General Lighting

Lighting placementThe current lighting is old and ineffective, unsafe to maintain.

The planned new system will be lower (at the base of the arches, enabling safer maintenance and will be economic to run

 

Font

This is currently situated at the busy entrance to the building and is a trip hazard

The font will be moved to the side altar near the toilet door.

Bar Area/kitchen

This area desperately needs creating

Fun and community building through sharing food and drink is a big part of what we do

A purpose built facility will be well used by Church congregations and Arts Centre patrons alike

Welcome Area/Foyer Welcome area

Currently we do not have a designated arrival area

The provision of a welcome area will offer a sound proofed facility for little ones during services and a relaxed foyer for audiences for the Arts Centre, plus it will keep in the heat during winter.

Gallery

GalleryThis will be a wonderful finale to the project

Its flexibility will mean it can be used to enhance choir performances for special services/events and for audiences to Arts Centre events